Dziś na obiad placuszki imbirowo-marchewkowe z dipem ogórkowo-koperkowym. Pierwszy raz jadłam to cudo w restauracji "Cisna", którą polecam gorąco. Na przepis czekam już ponad rok, więc postanowiłam zrobić to po swojemu. :) Lista zakupów:
- imbir - 0,90 zł
- mąka - 1,28 zł
- marchew - 2 zł
- przyprawa chili - 1,64 zł
- jajka - 3,28 zł
- jogurt naturalny - 0,97 zł
- ogórek - 0,95 zł
- koperek - 1,26 zł
- czosnek granulowany - 0,55 zł
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhO-MhVxphxLZAf3Hql2oNpso_v6_1GmT0jLilc-Vld-aXAp8l0OItdb1AQVcXF7HZ4OekB-sUQAp_3bBv-8Dhco5r6tikbidIxbkkM3SAzUaMI9w4-EYM4OLG3kOXXiPt-V28hVpi6eA/s400/IMG_20150507_180944.jpg)
Całość: 12,83 zł
Przepis:
Do miski wsypujemy 3/4 szklanki mąki, wbijamy 2 jajka. Na tarce o średniej wielkości oczkach trzemy 3 duże marchewki i kawałek imbiru wielkości korka od wina. :) Starte warzywa wrzucamy do miski. Dolewamy łyżkę oleju lub oliwy, posypujemy chili i doprawiamy solą. Wszystkie składniki dokładnie łączymy w misce i na rozgrzanej patelni polanej oliwą lub olejem formujemy placuszki. Przesmażamy z dwóch stron i tak w kółko.
Dip: Na tarce o średnich oczkach trzemy jednego średniej wielkości ogórka. Bardzo drobno siekamy koperek. Ogórka i koperek wrzucamy do miseczki z jogurtem naturalnym. Posypujemy pieprzem i czosnkiem granulowanym do smaku. :)
Podajemy razem. :)
Do zobaczenia łakomczuszki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz