czwartek, 7 maja 2015

Placuszki imbirowo-marchewkowe

Dzień dobry łakomczuszki! 


Dziś na obiad placuszki imbirowo-marchewkowe z dipem ogórkowo-koperkowym. Pierwszy raz jadłam to cudo w restauracji "Cisna", którą polecam gorąco. Na przepis czekam już ponad rok, więc postanowiłam zrobić to po swojemu. :) Lista zakupów:

  • imbir - 0,90 zł
  • mąka - 1,28 zł
  • marchew - 2 zł
  • przyprawa chili - 1,64 zł
  • jajka - 3,28 zł
  • jogurt naturalny - 0,97 zł
  • ogórek - 0,95 zł
  • koperek - 1,26 zł
  • czosnek granulowany - 0,55 zł
Całość: 12,83 zł

Przepis:
Do miski wsypujemy 3/4 szklanki mąki, wbijamy 2 jajka. Na tarce o średniej wielkości oczkach trzemy 3 duże marchewki i kawałek imbiru wielkości korka od wina. :) Starte warzywa wrzucamy do miski. Dolewamy łyżkę oleju lub oliwy, posypujemy chili i doprawiamy solą. Wszystkie składniki dokładnie łączymy w misce i na rozgrzanej patelni polanej oliwą lub olejem formujemy placuszki. Przesmażamy z dwóch stron i tak w kółko. 
Dip: Na tarce o średnich oczkach trzemy jednego średniej wielkości ogórka. Bardzo drobno siekamy koperek. Ogórka i koperek wrzucamy do miseczki z jogurtem naturalnym. Posypujemy pieprzem i czosnkiem granulowanym do smaku. :)
Podajemy razem. :)

Do zobaczenia łakomczuszki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz