środa, 29 kwietnia 2015

Falafel

Dzień dobry łakomczuszki!


Wczoraj niestety nie było przepisu, ponieważ muszę go jeszcze udoskonalić, więc w najbliższym czasie spodziewajcie się samosów! :) Dziś również wege - falafel.
Lista zakupów:

  • ciecierzyca - 3,85 zł
  • cebula - 0,25 zł
  • czosnek - 1,45 zł
  • natka pietruszki - 1,26 zł
  • soda oczyszczona - 0,55 zł
  • cynamon - 1,24 zł
  • chili - 1,64 zł
  • imbir tarty - 1,26 zł
  • gałka muszkatołowa - 1,24 zł
  • kmin rzymski 1,74 zł
  • kolendra - 1,74 zł
Całość: 16,22 zł

Przepis na 4 porcje:
Dzień przed należy wsypać ciecierzycę (ok 500g) do miski i zalać dużą ilością zimnej wody. Następnego dnia odcedzamy cieciorkę i mielimy razem z niedużą cebulką i trzema ząbkami czosnku. Do zmielonej ciecierzycy dorzucamy drobniutko pokrojoną natkę pietruszki i przyprawy: 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki tartego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i dodajemy dwie-trzy łyżki stołowe wody. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy do lodówki na ok 45 minut przykrywając wieczko miski folią. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju (mniej więcej 2 cm), formujemy lekko spłaszczone kulki i smażymy aż się zarumienią. 


Falafel doskonale pasuje podany z sosem:
  • cytryna - 0,45 zł
  • jogurt naturalny - 0,97 zł
  • majonez - 2,30 zł
  • papryka ostra - 0,50 zł
  • papryka słodka - 1,24 zł
    Cena: 5,46 zł
Wyciskamy sok z połówki cytryny, dodajemy 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu i mieszamy. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki. Całość mieszamy, Pyyyyycha :)

To tyle na dziś, do zobaczenia łakomczuszki! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz