poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Makaron tagliatelle z tuńczykiem

Dzień dobry łakomczuszki!


Piszę jeszcze z pełnym brzuszkiem. :) Dziś na obiad makaron tagliatelle z tuńczykiem i brokułem. Zaczynamy jak zwykle od listy zakupów:

  • brokuł - 2,96 zł
  • makaron tagliatelle - 3,99 zł
  • ostra papryczka - 0,56 zł
  • mąka - 1,28 zł
  • tuńczyk puszce - 3,64 zł
  • cytryna - 0,45 zł
  • mleko - 1,64 zł
  • śmietana 18% - 1,09 zł
  • gałka muszkatołowa - 1,24 zł
Całość: 16,85 zł
(Nie dodałam masła, bo strzelam, że każdy je ma w lodówce :))



Przepis:
Wstawiamy wodę na makaron, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy według instrukcji na opakowaniu, z dodatkiem soli. Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy, wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną cukru i soli (aby nie stracił koloru). Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy by oba składniki się połączyły. Wyciskamy sok z połówki cytryny, dolewamy szklankę mleka i ok 200ml śmietany. Mieszamy energicznie, by się nie przypaliło. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy odsączonego tuńczyka, ugotowany makaron, brokuła i posiekaną ostrą papryczkę. Gotujemy jeszcze chwilkę i nakładamy na talerze. Na koniec możecie posypać np. startym parmezanem. :) 

Jutro możecie się spodziewać czegoś wege :) 
Do zobaczenia łakomczuszki! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz