środa, 22 kwietnia 2015

Makaron z kurczakiem w sosie porowym



Dzień dobry łakomczuszki!



Dziś na obiad makaron z kurczakiem i porem.
Co kupujemy:

  • pojedyncza pierś z kurczaka - około 5 zł
  • por - 0,82 zł
  • czosnek - 1,39 zł (nie dajcie sobie wcisnąć chińskiego)
  • makaron tagliatelle - 3,99 zł
  • imbir suszony tarty - 1,59 zł
  • mała śmietana 18% - 1,29 zł
  • ok 7 dużych pieczarek - ok 1,40 zł
Całość: 15,48 zł



Przepis:
Pojedynczą pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę lub paseczki. Wstawiamy wodę na makaron, gdy się zagotuje wrzucamy makaron i doprawiamy solą (Gotujemy według instrukcji na opakowaniu). Pierś doprawiamy solą, pieprzem i tartym imbirem. Smażymy na oleju lub oliwie z oliwek (ponoć zdrowsza). Dorzucamy pokrojone w paski pieczarki, chwilę czekamy aż puści woda i dorzucamy drobno posiekane dwa ząbki czosnku i pokrojonego w paski pora. Chwilę podduszamy na wolnym ogniu i dorzucamy śmietanę. Mieszamy by się nie przypaliła ani nie zważyła. Doprawiamy do smaku pieprzem i imbirem. Wrzucamy odsączony, ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy. Gotowe do podania. :) 





Ilość makaronu i poszczególnych składników zależy od tego, dla ilu osób przeznaczone jest danie. Ja wrzuciłam 6 niedużych gniazd makaronu. Oczywiście według mojego przepisu jest to danie dla dwóch osób. :) 

Jutro też makaron, tym razem z brokułem. :)


Do zobaczenia łakomczuszki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz