Ale dawno tu nie zaglądałam. Jakoś nie miałam czasu, ale obiecuję, że wynagrodzę. Dziś dodam 3 przepisy. Pierwszy z nich to tradycyjna sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem. :)
Kupujemy:- Pierś z kurczaka - ok. 5 zł
- Sałata lodowa - 3,58 zł
- Pomidorki koktajlowe - 1,99 zł
- Cytryna - 0,89 zł
- Bagietka - 1,02 zł
- Parmezan - 2,13 zł
- Ocet winny - 5,84 zł
- Sos worcester - 7,99 zł
Całość: 28, 44 zł
Niestety jak na pierwszy raz to dużo, ale bez tych składników nie osiągniemy zamierzonego smaku. Ocet i sos wystarczą nam na wieeeele takich porcji, więc głowa do góry! :)
Przepis:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze części, doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy na patelnię grillową (jeśli macie zwykłą to dodajcie odrobinę oleju lub oliwy, grillowa nie wymaga tego). Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, wrzucamy je do miski. Pomidorki również myjemy i wrzucamy je w całości lub kroimy na pół. Małą bagietkę kroimy w nieduże kromki, skrapiamy delikatnie oliwą, wrzucamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i czekamy aż się zarumienią (przed wrzuceniem do piekarnika możemy posypać je jeszcze ziołami prowansalskimi, bazylią lub oregano). Sos: Wlewamy do miseczki 3 łyżki octu winnego, 6 łyżek oliwy, 1,5 łyżki soku z cytryny, odrobinę sosu worcester i szczyptę soli. Następnie mieszamy intensywnie trzepaczką i polewamy sałatę i pomidorki. Na talerzu na spodzie układamy sałatę i pomidorki, następnie kurczaka, a na koniec posypujemy startym parmezanem. Proponuję podawać z kiełkami, pycha smakuje! :)
Za chwilę szparagi w roli głównej. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz